διάδωσε αυτήν την σελίδα!

Αχαλασία Οισοφάγου

Από το προσωπικό αρχείο του Δρ. Κωτίδη Ευσταθίου
Η αχαλασία του οισοφάγου είναι μια άγνωστης αιτιολογίας πάθηση του οισοφάγου κατά την οποία καταστρέφεται το νευρικό πλέγμα που χαλαρώνει τον κατώτερο σφιγκτήρα του οισοφάγου κατά την κατάποση. Συνέπεια αυτού είναι η προοδευτική έντονη υπερτροφία του σφιγκτήρα του οισοφάγου και η τεράστια διάταση του οισοφάγου (μεγαοισοφάγος).
Κλινικά εκδηλώνεται με δυσκολία στην κατάπωση ιδιαίτερα των υγρών και λιγότερο των στερεών. Προοδευτικά η δυσφαγία επιδεινώνεται και αφορά όλα τα είδη τροφής προκαλώντας υποθρεψία και απώλεια βάρους.

Ηβαλγία ή κήλη των αθλητών ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή Gilmore’s groin

Τί είναι η ηβαλγία ή κήλη των αθλητών;
   Η ηβαλγία των αθλητών ή κήλη των αθλητών είναι μια παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται σε αθλητές, συχνότερα σε ποδοσφαιριστές. Περιγράφτηκε για πρώτη φορά από τον χειρουργό Jerry Gilmore στο Λονδίνο το 1980, προς τιμήν του οποίου η πάθηση περιγράφεται και ως “Gilmore groin”.Ο όρος Gilmore groin είναι άλλωστε πιο δόκιμος από τον όρο κήλη των αθλητών, δεδομένου ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κήλη.

Ποιά είναι η τυπική κλινική εικόνα ενός ασθενούς με ηβαλγία;

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση υποτροπής κοιλιοκήλης

Από το προσωπικό αρχείο του Δρ. Κωτίδη
Η ασθενής πάσχει από πολυκυστική νόσο. Είναι εμφανής η τεράστια πολυκυστική διάταση του ήπατος.Είχε υποβληθεί (αλλού) σε ανοιχτή αποκατάσταση της κοιλιοκήλης της. Η κήλη της υποτροπίασε λίγους μήνες μετά. Η ασθενής υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης με πλέγμα. Η επέμβαση κράτησε 45 λεπτά και ηασθενής πήρε εξιτήριο σε λιγότερο από 24 ώρες.

 

Ανάστροφη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Ανάστροφη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή σε παχύσαρκο ασθενή με οξεία χολοκυστίτιδα και ανατομική παραλλαγή (Mirizzi IB). Παρατηρείται πλήρης απουσία κυστικού πόρου, γεγονός που αυξάνει πολύ των κίνδυνο κάκωσης του χοληδόχου πόρου. Ωστόσο η προσεκτική εκτέλεση της επέμβασης ανάστροφα, εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια.

Από το προσωπικό αρχείο του κ. Κωτίδη.

 

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης.

Από το προσωπικό αρχείο του Δρ. Κωτίδη

Η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι εξαιρετική για την αποκατάσταση βουβωνοκήλης ιδιαίτερα σε περίπτωση αμφοτερόπλευρης κήλης  ή υποτροπής της κήλης. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μισή ώρα ενώ ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του το ίδιο απόγευμα.

 

Συχνές ερωτήσεις για τη γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο

Τί είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Είναι η παλινδρόμηση περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο που περιστασιακά παρουσιάζεται στους περισσότερους ανθρώπους, ιδίως μεταγευματικά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες υπάρχει μια σειρά αμυντικών μηχανισμών που αποτρέπουν την εκτεταμένη παλινδρόμηση γαστρικού οξέος προς τον οισοφάγο.

Τί είναι η γαστροισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ);

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση συστροφής επιπλοϊκής απόφυσης

Λαπαροσκόπηση για υποτροπή άλγους δεξιού λαγονίου βόθρου 1 χρόνο μετά από ανοιχτή σκωληκοειδεκτομή.

Διάγνωση και λαπαροσκοπική θεραπεία συστροφής επιπλοϊκής απόφυσης.

Από το προσωπικό αρχείο του κου Κωτίδη

 

Διαφραγματοκήλη - Λαπαροσκοπική θολοπτύχωση (Nissen, Toupet)

Η επέμβαση πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου που σχετίζεται συχνά με την παρουσία διαφραγματοκήλης. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πολύ συχνή. Πάνω από 7% του γενικού πληθυσμού έχει καθημερινά συμπτώματα παλινδρόμησης. Τα συχνότερα από αυτά είναι οπισθοστερνικό καύσος, όξινες αναγωγές και χρόνιος βήχας που μοιάζει με βρογχικό άσθμα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε οισοφαγίτιδα, μεταπλασία του βλεννογόνου και καρκίνωμα του οισοφάγου.

Συχνές ερωτήσεις για τις κήλες

Τι είναι η κήλη;
Κήλη είναι η πρόπτωση ενδοκοιλιακών οργάνων (π.χ. έντερο) μέσα από ευένδοτα σημεία του κοιλιακού τοιχώματος, θέσεις δηλαδή που παρουσιάζουν είτε εγγενείς αδυναμίες ή γίνονται αδύναμες μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Συνηθισμένες τέτοιες θέσεις είναι ο βουβωνικός πόρος (βουβωνοκήλη), ο μηριαίος δακτύλιος (μηροκήλη), ο ομφαλικός δακτύλιος (ομφαλοκήλη), η μέση γραμμή της κοιλιάς (επιγαστρική κήλη) ή τομές από προηγούμενες επεμβάσεις (μετεγχειρητικές κήλες).

Εγγραφή στο Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις